Липса на чист въздух и пушене водят до белодробна болест 14.11 | 12:01

Сред причините са и непълноценното хранене, професионалните рискове, наследствеността, смята доц. Явор Иванов от университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен

От Кремена Бедерева

Недостиг на въздух и лесна умора може да са проявление на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). Това заяви в интервю за БТА доц. Явор Иванов от университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен, който е председател на Българското дружество по белодробни болести (БДББ).

Поводът е Световният ден на ХОББ, който се отбелязва на 14 ноември. Доц. Иванов посочи, че членовете на дружеството ще приемат в болничните заведения всички желаещи граждани за измерване на дишането от 14.00 до 18.00 ч., като ще попълват и специално подготвени за случая въпросници.

Според лекаря-специалист основната причина за честотата на заболяването е масовото тютюнопушене у нас - както активното, така и пасивното излагане на тютюнев дим.

Други причини са замърсяването на въздуха, причинено от автомобилния трафик и лошата хигиена на улиците, честите и понякога неадекватно лекувани белодробни инфекции.

Сред причините са и непълноценното хранене, професионалните рискове, наследствеността и други. Изключително тревожните данни за масовото тютюнопушене сред 15-16 годишните млади хора - близо половината, са в подкрепа на тезата за очакване на "епидемия" от нови случаи, посочва доц. Явор Иванов.

Ако продължат да инхалират тютюнев дим, поне 30 на сто от тях, когато станат на 40-годишна възраст ще са засегнати от ХОББ, обяснява специалистът. Към това трябва да се добави постоянната експозиция на замърсен с прах и фини частици въздух, честите респираторни, предимно вирусни инфекции, големият дял на отоплението с твърдо гориво при домашни условия и унищожаването на горите за тази цел.

При тези условия резултатът може да се предвиди - броят на заболелите от ХОББ ще расте. Възниква и въпросът доколко нашата здравна система е готова да посрещне подобна негативна тенденция, каза доц. Явор Иванов.

Водещи

Най-четени