Липсата на сън се отразява по-зле на жените 21.06 | 11:19

Според ново изследване последствията от безсънието са по-сериозни при жените, отколкото при мъжете

От Елена Кирилова

Липсата на сън се отразява по-зле на жените, отколкото на мъжете, сочи ново проучване, цитирано от Daily Mail.

Учени от Катедрата по медицина към Университета Уоруик са открили, че има силна връзка между недоспиването и високото кръвно налягане при жените. Тази зависимост обаче не съществува при мъжете.

Представителките на нежния пол, които спят по пет или по-малко часа, е два пъти по-вероятно да страдат от високо кръвно налягане, отколкото жените, които спят в продължение на седем часа всяка нощ. При мъжете кръвното налягане остава стабилно, независимо колко часа отделят за сън.

Учените от Университета Уоруик са установили, че лишаването от сън при жените повишава маркерите за възпаление, което може да увреди артериите. Това увеличава риска от коронарна болест. Ефектът е най-сериозен при жените, при които менопаузата трябва да настъпи скоро.

Според статистиките жените са склонни да спят по-малко от мъжете. Това се дължи най-вече на ограниченото време за семейството и домашните задължения, както и на биологични проблеми като депресия и безсъние.

Част от възстановителната сила на съня се дължи на факта, че докато спим се осъществява регулация на хормоните. Ето защо недоспиването може да доведе до затлъстяване. То се отразява на хормоните, които контролират апетита.

Жените са по-силно засегнати и от този страничен ефект. Изследване показва, че дамите консумират 329 повече калории, след като са спали по-малко, в сравнение с мъжете, които приемат 263 допълнителни калории.

Проучване на Пенсилванския държавен университет в САЩ сочи, че жените обикновено спят дълбоко около 70 минути по време на неспокойна нощ, но често се радват и ако поспят дълбоко 40 минути. Периодите на дълбок сън са изключително важни, тъй като са свързани с обработката и запазването на нова информация.

Смущенията в съня при жените водят и до повече емоционални проблеми в сравнение с представителите на силния пол.

Водещи

Най-четени