Лични лекари в София сигнализират, че получават половината от заявените количества ваксини 09.10 | 20:30

От iNews

В хода на кампанията за поставяне на новата ваксина срещу Covid-19 през последните дни лични лекари в София сигнализираха, че им се отпускат само половината от заявените количества ваксини. Продължават и проблемите с регистрацията на противогрипната ваксина "Инфлувак Тетра" в информационната система, поради което лекари поставят предимно от другия вид ваксина, предаде БНР.

Миналата седмица д-р Станислава Крайселска заявява получаването на 12 флакона с ваксини срещу Covid-19, а от Регионалната здравна инспекция ѝ дават половината от тях. Нова заявка от днес остава 100 процента неизпълнена – нямат налични.

"В сряда съм организирала една по-голяма група - и за противогрипни, и за Covid-19, и се опасявам, че ще има връщане на пациенти. А аз не мога всеки ден да ходя до РЗИ, разбирате ли, че с градския транспорт ми отнема около час и половина до два часа."

За четвърти ден д-р Крайселска не успява да въведе в електронната система направена имунизация с противогрипната ваксина "Инфлувак Тетра", въпреки че в петък от "Информационно обслужване" обявиха, че коректният код на ваксината е наличен и разработчиците на медицински софтуер са уведомени за него.

"Лошото е, че това го разбирам, след като съм имунизирала пациента. И се оказва, че не мога да му въведа ваксината."

По данни на "Информационно обслужване" за този сезон до момента у нас са поставени 1530 дози от проблемната "Инфлувак Тетра" и 6168 дози от другия продукт – "Ваксигрип".

 

Водещи

Най-четени