Лош сън - по-голям риск от затлъстяване? 27.05 | 17:23

Сънната апнея разваля съня ви и създава предпоставки за напълняване

От iNews.bg

Из интернет се вихри един досаден банер, който гласи, че "Ако хъркаш порано ще умреш". Оставяйки настрана неграмотния надпис, бихме могли да дискутираме вероятността неговото послание да съдържа капка истина.

Колкото и да ни е неприятно, такава вероятност съществува, но връзката между двете събития е далеч по-индиректна, отколкото се опитват да ни внушат. На първо място трябва да обясним, че по принцип по-високото телесно тегло е рисков фактор за възникването на много болести (диабет, хипертензия, сърдечносъдови заболявания, някои видове рак), а оттам - може да повлияе и върху смъртността.

А високото телесно тегло, макар и отново индиректно, може да бъде следствие от недостатъчния като качество и като количество сън. Когато човек не се е наспал добре, той обикновено е по-гладен на следващия ден и е по-податлив на изкушения от висококалоричен характер. Освен това, недоспалият човек страда от по-ниски нива на енергия, което сериозно редуцира вероятността същият този човек да се ангажира в каквато и да било по-интензивна физическа активност, да не говорим за тренировка.

За лошото качество на съня могат да допринесат много различни обстоятелства, но едно от тях е сънната апнея. За тези от вас, които не знаят, става дума за прекъсване на дишането по време на сън с продължителност повече от 10 секунди. Тук неприятното е, че както сънната апнея може да доведе до влошаване на съня и натрупване на излишна мастна тъкан, така затлъстяването е един от факторите, увеличаващи риска от сънна апнея. Тоест, имаме класически пример за порочен цикъл от здравословно естество.

Сега остава да ви кажем как да разберете дали имате сънна апнея. За целта е най-добре да се посъветвате с личния си лекар, но нищо не пречи преди това да си отговорите на един от следните три въпроса:

1. Хъркате ли?

Това, с което започнахме. Ако хъркате, със сигурност го знаете - може да сте се събуждали от собственото си хъркане, ако ли пък не - някой ви е събуждал, за да ви информира за това - любим човек, роднина, съквартирант или в краен случай - съсед.

2. Задушавате ли се нощно време?

Отново, най-добрият свидетел за това е човекът, който има непосредствени наблюдения върху съня ви, но много хора усещат това сами, будейки се задъхани.

3. Обиколката на врата ви надвишава ли 43 сантиметра?

Това очевидно не може да бъде напълно универсален критерий, тъй като има и едри хора, които не страдат от сънна апнея, но по принцип колкото повече тъкан има около шията, толкова по-голяма е вероятността от затруднено дишане през нощта.

По-голямата обиколка на врата се асоциира с по-лош сън. Това не значи, че между двете променливи има причинно-следствена връзка (нито сънната апнея се причинява от дебел врат, нито дебелият врат е следствие от сънната апнея), но едното може да бъде измерено сравнително сравнително лесно и дава относително добра представа за риска от другото.

Водещи

Най-четени