Лютеница, боб и лапад помагат за справяне със склерозата 07.01 | 14:30
Напоследък често хвалим френската кухня, виенските сладкиши, американската бърза храна, а на българските ястия гледаме като на нещо обичайно, безинтересно, едва ли не вредно. Това е грешка!
С много изследвания е доказано, че през цялата година балканският начин на хранене укрепва организма. Наричаме го балкански, защото ястията, които броим за типично български, са част от националната кухня на всичките ни съседи. Общият за нашия регион подход към храните, практикуван още през миналия век, много се доближава до принципите на средиземноморската диета. А за нея се знае,
че подпомага организма в борбата срещу хипертонията,
атеросклерозата, диабета, затлъстяването. Изключително здравословни са балканските ястия: супа от лапад или коприва, чорба от боб или леща, яхния от бамя, които се консумират с пълнозърнест хляб.
Типичните за нас храни се отличават с богатото си съдържание на биологичноактивни съставки. Отдавна е известна връзката между дълголетието и редовната употреба на нискомаслено кисело мляко.
Силната защитни сили на организма пък се свързват с консумацията на мед.
Същото се отнася за обилно включваните в менюто ни домати, краставици, чушки, чесън, лук /бял, зелен и червен/.
Освен популярната шопска салата, здравословна е лютеницата, приготвена от домати, червена капия и камби.
С лютеницата приемаме голямо количество от веществото ликопен, известно със своята антисклеротична и противоракова активност. Тези храни, съчетани с много движение,
могат да стимулират тонуса на човек
и да го улеснят в борбата с излишните килограми.
Значение има и начинът на приготвянето им. У нас, например, е възприето лукът да се удря по масата и това помага да се разкъсат неговите клетъчни мембрани. Така се активират специфични вещества, които лесно се усвояват от организма.
Гювечът, характерен за балканската трапеза, е друго идеално средство за укрепване. Ползата от него се дължи на това, че месото се задушава на бавен огън с около 16 зеленчука. Ако се приготвя и в пръстен съд, съставките му стават по-усвоими от организма.
Много важни са катехините – вещества, намиращи се в гроздето, ябълките, сливите, виното. Ролята им за нормалното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове отдавна е доказана, пише nabore.bg.
Водещи
-
Само една частна фирма поиска да конкурира БДЖ
Офертите бяха декриптирани днес в 12:00 часа, с което стартира същинската процедура по избор...
28.11 | 13:45
-
Кметът на Варна Благомир Коцев излезе на свобода
"Благодаря за всичко, за цялата подкрепа", бяха първите думи на Коцев, след като прегърна...
28.11 | 13:30
-
В Шри Ланка 40 български туристи са блокирани заради наводнения в страната
От министерството казаха, че са в контакт с туристическата агенция. Почетният консул Андре...
28.11 | 13:15
-
Започва връчването на глоби за средна скорост
Двете системи са синхронизирани и вече се събират данни за обработката на самите нарушения и...
28.11 | 12:45
Най-четени
-
„Кръгът“ – премиера за България
Премиерно излъчване на сериала в България предстои в ефира на DIZI от 9 декември 2025 г. в...
28.11 | 11:30
-
Асен Василев: Или нов бюджет, или нов протест
ПП-ДБ предупреждава, че промени "на коляно" са невъзможни
28.11 | 12:00
-
Бедствено положение в Петрич и Сандански след проливни дъждове и разрушен язовир
Според нея причината не е реката, а водата, стичаща се от деретата и улиците над селото,...
28.11 | 11:15