Люти чушки в менюто са полезни за сърцето 02.11 | 13:18

Освен това ускоряват метаболизма и намалява кръвното налягане

От iNews.bg

Лютите чушки и други лютиви подправки могат не само да помогнат за намаляването на теглото, но и да намалят прекомерната употреба на сол, което влияе добре на сърцето и кръвоносните съдове. Това се казва в статия, публикувана в списание Hypertension. "Неотдавна наши колеги откриха, че малки дози капсацин, лютото вещество в чушките, усилва соления вкус. Проверихме дали това оказва влияние върху употребата на сол", обяснява Чжимин Чжу от Трети военно-медицински университет в Чунцин, предаде БГНЕС.

Лютата храна често се смята за безполезна и дори вредна за стомаха и другите хранителни органи. През последните години учените откриха, че червените люти чушки и другите люти храни имат маса плюсове. Например, преди две години биолозите установиха, че лютото води до изгарянето на мазнини, ускорява метаболизма и намалява възпаленията.

Чжу и неговите колеги разкриха още едно положително качество на лютата храна, наблюдавайки около 600 доброволци, съгласили се да консумират лютиво в продължение на определен период от време. Наблюденията са дали интересни резултати. Установено е, че употребата на люта храна е намалило налягането в кръвоносните съдове. Това е свързано с факта, че доброволците са намалили значително консумацията на сол.

Учените също така са установили, че центровете на соления и лют вкус в мозъка се намират един до друг и отчасти се преплитат. Затова включването на центъра, отговарящ за лютия вкус, усилва работата на клетките, отговарящи за разпознаването на солта. Така храната изглежда по-солена, отколкото е в действителност.

Водещи

Най-четени