Лятното часово време увеличавало инфарктите с 10-12% 30.03 | 12:44

Хората да не се претоварват в първите 2-3 дни, а децата да не излизат сами, защото катастрофите нарастват с 10%, съветват лекари

От iNews.bg

С между 10% и 12% се увеличават инфарктите в първите 2-3 дни след преминаването на лятното часово време. Това заяви кардиологът доц. Сотир Марчев по Нова телевизия. Той препоръча на хората тези дни да не се пренатоварват и да намират време за почивка, а родителите да не пускат децата сами, защото катастрофите нараствали поне с една десета.

"Ние сме едно недоспало общество и когато на тези хора им вземеш още един час сън, става наистина опасно за здравето им", каза специалистът и даде като пример за негативните последици от лятното часово време загиналите 7 души в страната при катастрофи през последното денонощие.

Изследванията в САЩ дори са показали, че при американците смяната на часовото време увеличавала инфарктите с 25%.

Един от аргументите на ЕС за запазване на лятното часове време е, че броят на сърдечните удари или на автомобилните инциденти по това време на годината е по-нисък: "Катастрофите са по-малко, защото караме по светло", обясни лекарят.

През първите дни след смяната на времето обаче хората се нагаждат за новия си биологичен график и това е добре за някои икономики, коментира той. И посочи като пример българския туризъм, който печели от смяната на часовото време, защото принуждава туристите да се будят по-рано. "Това е добре при краткия туристически сезон у нас. Така ги караме малко по-рано да ходят на плажа, да консумират и да харчат".

За сметка на това пък наесен инфарктите намаляват, защото хората спят един час повече, подчерта лекарят.

Според него многото загинали при катастрофи в неделя са живо доказателство за негативното отражение върху хората на часовата смяна. "Вижте от новините вчера имаме двама загинали на пътя, двама в катастрофата и на изхода от Русе за София и още един човек. Тоест говорим за 5 жертви, които имаме първите часове след въвеждането на лятно часово време и между това има директна връзка", убеден е той.

Според него хората трябва да вземат превантивни мерки за подобни тежки дни, особено понеделниците след преминаване към лятно време.

"Интелигентният човек трябва да знае колко му е кръвното, пулса и теглото. Ако той получи болка като стягане, изпотяване, гадене, чувство за повръщане, да не се качва на волана, а по-добре да отиде на лекар или да си остане вкъщи", предупреждава кардиологът.

 

 

Водещи

Най-четени