МЗ: Линейката за 4-годишното момиче не била закъсняла 02.11 | 16:48

Учителките спасиха живота му, докато чакат да дойде някой

От Кремена Бедерева

Четиригодишно момиченце се бори между живота и смъртта, след като получило задушаване и гърчове в детската градина, а спешната помощ дошла след 40 минути. Единствено бързата и адекватна реакция на учителките спасила детето.

От Министерството на здравеопазването (МЗ) пък опровергават информацията за забавянето на линейката. Димана Димова си глътнала езика, докато било на детска градина в кв. "Хаджи Димитър".

От пресцентъра на министерството посочват, че веднага след постъпването на сигнала от тел. 112 към детската градина нр. 83 е изпратен екип.

В този момент всичките 16 медицински екипа са били на различни адреси в столицата, а най-близкият с педиатър, към когото е разпределен сигналът, се е намирал в кв. "Факултета", допълва БТА.

Сигналът от тел. 112 е получен в диспечерската зала на Центъра за спешна медицинска помощ в 13.27 ч. и е подаден към педиатъра д-р Анна Пиперкова-Кръстева в 13.35 ч.

От кв. "Факултета" екипът е тръгнал в 13.36 ч. и е пристигнал в детската градина в 13.54 ч. На мястото лекарката е дала на детето допълнителна доза диазепам и в 14.08 ч. са тръгнали за "Пирогов", където в 14.20 ч.

Димана Димова е хоспитализирана в шоковата зала, посочват от министерството.

Същевременно Столичната община ще награди за бързата реакция персоналът на детската градина, оказал първа помощ на четиригодишното дете.

Възложила съм да подготвим доклад за награда на двете учителки, на помощник-възпитателя и на директора на 173-та детска градина "Звънче" в кв. "Хаджи Димитър", реагирали изключително адекватно и бързо, за да спасят живота на детето, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Кметът на София предлага награди да получат учителите Латинка Арнаудова и Емилия Жекова, помощник-възпитателят Бистра Шуплева и директорът Дора Германова.

Водещи

Най-четени