Малка част от твоята кръв може да върне здравето в някое българско семейство 15.09 | 10:13

Кампания ще поощрява донорството на стволови клетки от костен мозък

От Кремена Бедерева

"Малка част от твоята кръв може да върне здравето в някое българско семейство" - новата информационна кампания, организирана от Българското сдружение на болните с лимфом, набира донори на стволови клетки.

Сега в Български регистър на донори на костен мозък фигурират едва 500 доброволци, докато в Европа броят на регистрираните желаещи да дарят стволови клетки надхвърля 6 милиона. Организаторите на кампанията си поставят за цел да увеличат броя на регистрираните донори до поне 5000.

Повод за информационната кампания е 15-и септември, който, освен че е първият учебен ден за учениците, е и Световен информационен ден за лимфома.

Символът на кампанията e мартеницата "Пижо и Пенда”, но изработена изцяло от бяла прежда. Когато е нарушено единството на червения и белия цвят, мартеницата престава да работи като символ на здравето.

Отсъствието на червения цвят е символ на липсата на кръв в Български регистър на донори на костен мозък, отбелязват от сдружението на пациентите с лимфом.

5 000 броя от този символ ще бъдат изпратени заедно с посланието на кампанията до медии, университети, корпорации и институции, призовавайки хората да се регистрират като потенциални донори на стволови клетки.

Донорството на стволови клетки е напълно безопасно за донора и по никакъв начин не застрашава неговото здраве, пояснява д-р Атанас Станчев, хематолог от УМБАЛ "Александровска”. Всеки, решил да стане донор, трябва да даде малка кръвна проба, която да бъде изследвана и регистрирана в Български регистър на донори на костен мозък. Когато се появи подходящ реципиент, регистрираният донор се поканва официално да дари стволови клетки.

Дарителството става чрез филтриране на кръвта на донора, което "улавя” стволовите клетки, намиращи се в периферната му кръв. Дарените клетки се възстановяват за броени дни след процедурата. Донор може да стане всеки здрав човек на възраст над 18 години.

Трансплантацията на стволови клетки като терапия при злокачествени заболявания на кръвта дава надежда на стотици болни за оздравяване. Този тип терапия позволява постигане на излекуване в до 50-70 % на болни от левкемия, лимфом и други злокачествени заболявания.

Водещи

Най-четени