Масовият убиец – ракът. Коварното заболяване бичува всяка година 14 млн. души 12.12 | 16:08

Покосените от бича на съвремието ни се увеличават драстично

От Христина Рафаилова

Бичът на нашето съвремие – ракът, взема все повече жертви. През 2012 г. в света от коварното заболяване за загинали 8,2 млн. души, сочи статистика на Световната здравна организация.

Цифрите показват, че в рамките на 4 години броят на жертвите на онкозаболяванията е нараснал с над половин милион.

Черната статистика показва и увеличение на хората, които страдат от заболяването. Всяка година пациентите, които получават лошата новина, че има рак, нарастват с 14 млн.  

Заболяването пуска пипалата си върху все повече хора заради рязката промяна на стила на живот в развиващите се страни.   

Пушенето и затлъстяването на населението също са плодотворна почва за рака. 

Голямата заслуга на цигарите за черната статистика се доказва от факта, че ракът на белите дробове представлява 13% от всички регистрирани случаи. 

Огромно увеличение на пациентките с рак на гърдата регистрират от Световната здравна организация. Това е най-често срещаното онкозаболяване при жените от 140 страни. Също така най-честите смъртни случаи са именно при пациентките с такъв тип рак. 

Една от основните причини за това е, че има региони, в които не е възможно заболяването да се диагностицира на ранен етап. 

Прогнозите на Световната здравна организация за бъдещето са отчайващи, до 2025-а всяка година болните от рак ще се увеличават с 19 млн. души.

Водещи

Най-четени