Медици от „Пирогов“ и „Майчин дом“ спасиха родилка със сепсис и бебето ѝ 26.09 | 18:00

29-годишната жена от Дупница търси помощ по спешност в „Пирогов"

От iNews

Мултипрофилен екип от няколко клиники в "Пирогов"   и медици от "Майчин дом"  спасиха живота и здравето на бременна жена  от Дупница, а  бебето й беше изродено по спешност  в университетската болница.

29-годишната жена от Дупница търси помощ по спешност в "Пирогов" в началото на септември, тъй като има  гноен фасциит, който не е излекуван . При посещението й в "Пирогов" дежурните лекари установяват, че към момента жената има едно от най-честите усложнения на заболяването –  сепсис . Усложняващ факт е, че  жената е бременна в 36 гестационна седмица  с второто си дете.

Това налага тя да бъде оперирана по спешност, за да бъде спасен както нейния живот, така и този на бебето в утробата й. Специалистите от спешната болница
се свързват с  директора на "Майчин дом" проф. Иван Костов  и е направена колаборация между пироговските специалисти от гнойно-септична хирургия, оперативна гинекология, реанимация и колегите им от неонатологията на "Майчин дом".

Лекарската комисия решава да се направи  спешно цезарово сечение . Благодарение на навременните адекватни усилия в операционната, в която се борят за живота на майката,  проплаква Виктор . Той е транспортиран незабавно в неонатологията на "Майчин дом". Майка му пък е настанена в реанимацията на "Пирогов", където е лекувана повече от 10 дни.

Майката и  бебето вече са заедно вкъщи . Животът им е спасен от д-р Людмил Джунков, д-р Валентин Димитров, проф. Иван Поромански, д-р Дениза Алексиева, проф. Стоян Миланов от "Пирогов", както и на проф. Иван Костов и д-р Хитрова от "Майчин дом".

Водещи

Най-четени