Медицински съновник казва: чичко Фройд не е прав 21.10 | 15:36

Повечето от сънищата може да сочат заболявания, твърдят учени

От Антония Михайлова

Британски учени от университета в Лафбъро смятат, че правилното тълкуване на сънищата може да информира човека за наличието на едни или други болести.

Специалистите са съставили медицински съновник, описващ връзката между съновиденията с определено съдържание и заболяванията. Честите кошмари, както станало ясно, тревожат човека при мигрени, патологии в сърдечносъдовата система, както и при прием на лекарствени препарати от групата на бета-блокерите.

Кошмарите принципно са свързани с влошаване на кръвотока в главния мозък по време на сън, смятат учените. Именно това става причина за страшните съновидения.

Бързо сменящите се сънища са следствие на прекалено висока или ниска температура в помещенията. Освен това честотата на съновиденията нерядко зависи от приема на антидепресанти или може да е свързана с наличието на хронични болки в гърба, кръста или ставите.

Тежките сънища, в които човек се опитва да избяга от някого или да се спаси, са характерни за Алцхаймер или Паркинсон. Подобни сънища могат да сигнализират за развитието на патология на нервната система. Но такива сънища, както твърдят специалистите, може да са нормални и да са в резултат на преумора или когато човек е преживял силни емоции.

Приемът на алкохол, острите инфекциозни болести и други типове токсично въздействие върху главния мозък са причина за ярки съновидения. Сънищата с еротично съдържание пък не са свързани със сексуалните желания на човека. Тях най-често ги сънуват възрастните хора и са предизвикани от повишена креативност на мозъка.

Водещи

Най-четени