Медицинските стандарти ще фалират болници? 19.11 | 15:05

Ще ги атакуваме в съда, обяви д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ

От Филипа Тодева

Медицинските критерии за ниво на ниво компетентност могат да доведат до фалити на общински и частни болници. Това обявиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Ако критериите бъдат добавени в Националната здравна карта, има опасност 272 лечебни заведения да затворят. Или ще им се наложи да работят с много малко пациенти, или няма да могат да подпишат договор за работа с Националната здравноосигурителна каса.

Не е тайна, че малко болници отговарят на критериите, заложени в стандартите. "В здравната карта са указани 57 болници, с които НЗОК трябва да подпише договори, като всички те са държавни", допълни д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ.

Той уточни, че между тях също има болници, които не отговарят на критериите, заложени в стандартите, но Надзорният съвет на НЗОК е преценил по целесъобразност, че ще подпише договори и с тях.

От Центъра за защита на правата в здравеопазването потвърждават, че ще атакуват в съда медицинските стандарти за ниво на компетентност, тъй като според тях те са в нарушение на закона.

Стандартите са общо 39, но ще се атакува общият стандарт по хирургия, тъй като засяга най-много пациенти, обясни адвокат Христина Николова, цитирана от БТА.

Водещи

Най-четени