Медиците с ултиматум, остават в страната само срещу 2500 лв. 19.08 | 09:15

80% от младите лекари поставят условия, иначе стягат куфарите за чужбина

От Теодора Кокаланова

80% от младите лекари стягат куфарите за чужбина. Това показват данните от анкета сред десетки медици от цялата страна до 40 години. Тя е направена от четири организации - Асоциацията на студентите медици в България, Фондация "Остани", Асоциацията за развитие на медицинската общност и Български лекари за европейски стандарт на специализация.

Основната причина, поради която младите лекари искат да напуснат България е ниското заплащане и остарелите условия за работа. Най-предпочитаната дестинация за медиците е Германия. 50% от желаещите да напуснат България се насочват натам и в момента учат езика. Според медиците без промени до 2020 г. страната ни ще остане без специалисти.

За да останат тук лекарите настояват за минимална заплата от 2500 лв. и 1500 за специализантите. Освен това те искат повече места за обучение в болниците, трудов договор, докато са специализанти, по-добро преподаване, както и по-добра апаратура и условия за работа.

Лекарите настояват още за адекватен контрол над клиниките, обективни възможности за кариерно развитие, а не това да става на базата на връзки. Те искат и ножицата в заплащането между отделните специалности и колеги да не бъде толкова голяма. Според тях съотношение в доходите 4:1 е прекалено голямо и не води до добри резултати, съобщи в. "Стандарт". 

Водещи

Най-четени