Между 100 и 200 хил. българи имат репродуктивни проблеми 17.01 | 17:44

Проблемите не се коренят единствено у жените, твърди експерт

От Елена Кирилова

Хората с репродуктивни проблеми в България са между 100 хил. и 200 хил., сочат различни статистики. Това заяви директорът на фонд "Асистирана репродукция” д-р Николай Лалев, цитиран от агенция "Фокус”.

По думите му всички те трябва да преминат към последната процедура - ин витро.

Според Лалев извън фонда са около 30-40% от жените, а международните статистики за стерилитета са редица.

Основните мъжки проблеми от страна на мъжа са свързани с недостатъчната оплодителна способност, докато при жените се говори за запушване на маточните тръби, за липса на такива и за много други неизяснени фактори, твърди експертът. По думите му, ако в семейството няма подобни проблеми, то причината може да е имунологична несъвместимост.

Лалев твърди, че не може да се каже, че проблемите при жените са се увеличили или пък тези при мъжете, нито че причината се крие винаги само в жената или в мъжа.

"Жената в битовизмите и в съзнанието на хората, което е натрупано през вековете, е виновна за всичко. Не е така. Статистиката говори точно обратното - проблемите са и от двете страни”, каза директорът на фонд "Асистирана репродукция”.

Ако в една двойка репродуктивните проблеми продължават повече от година, е редно да се търси помощ от медицински лица, специализирали в тези проблеми. Лалев е категоричен, че не бива да се чакат години наред, защото с времето за двойките става все по-трудно.

Основната причина за изчакване е, че мъжете често не желаят да повярват, че причината може да се крие в тях и отказват да се изследват.

Водещи

Най-четени