Международен ден за съпричастност със засегнатите от СПИН 15.05 | 09:41

Със запалени свещи ще се почете паметта на жертвите на нелечимата болест

От Андриян Георгиев

На 15 май в целия свят ще се почете паметта на жертвите от СПИН. Тази година Международният ден за съпричастност със засегнатите от СПИН е под надслов "Да докоснеш човешки животи”.

У нас на 15 май ще се проведе бдение пред Народния театър "Ив. Вазов". С помощта на Министерството на здравеопазването (МЗ), Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, общините и неправителствени организации, в цялата страна ще се проведат и редица други мероприятия.

Общо 1333 са регистрираните хора с ХИВ у нас. От началото на 2011 г. броят на новооткритите случаи е 62, от които 53 мъже и 9 жени на възраст между 20 - 68 години, съобщават от МЗ. Най-голям е броят им в София – 21 души, в Пловдив – 12, в Пазарджик – 9, във Варна - 6 и в Стара Загора - 4.

Благодарение на напредъка на медицината в световен мащаб борбата с болестта става все по-успешна.

В петте сектора за лечение на ХИВ/СПИН у нас в момента се проследяват 620 души, като 400 от тях получават безплатна трикомпонентна антиретровирусна терапия. През 2011 г. секторите за лечение на СПИН са получили от МЗ общо 20 различни антиретровирусни медикамента на обща стойност 7 874 068 лева. За осигуряването на непрекъснатост на терапията допълнително от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария бяха осигурени 1.1 милиона лева за създаване на двумесечен резерв от медикаменти.

За здравето на хората обаче най-важна е превенцията. У нас 14 257 души са получили безплатно и анонимно консултиране и изследване през първите четири месеца на тази година, по данни на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.

Вирусът на СПИН се предава по кръвен и полов път. Затова е изключително важно да бъдем внимателни в сексуалните си контакти, както и да не използваме нестерилни игли или спринцовки при нужда, съветват специалистите.

Лекарите призовават българските граждани да си направят изследвания, ако смятат, че са били изложени на риск от заразяване с ХИВ. Също така напомнят, че битовото общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.

Водещи

Най-четени