Международен семинар по роботизирана хирургия у нас 25.05 | 12:41

В програмата от 31 май до 2 юни е предвидена практическа сесия в гинекологията и урологията

От Кремена Бедерева

Плевен ще бъде домакин на международен семинар по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа. Това съобщиха от Медицинския университет в града.

В програмата от 31 май до 2 юни е предвидена практическа сесия в гинекологията и урологията. Видни специалисти от България, Румъния, Гърция и Италия ще споделят опита си. Проф. Григор Горчев - ректор на университета в Плевен, ще представи плевенския опит.

За постиженията си от тази годна той е избран за член на Управителния съвет на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия. Плевенският онкохирург ще участва в семинара с операции на живо, които ще бъдат наблюдавани в реално време от участниците.

Специален гост на форума ще бъде президентът на Европейската асоциация проф. Ян Пърсан - началник на клиника в университетската болница Скейн, Лунд (Швеция). Ще бъде демонстрирана системата "da Vinci Si" - робот с две конзоли от най-ново поколение, даващ възможност за участие на двама хирурзи в една операция.

Ще бъде предоставен и уникален симулатор за усъвършенстване на лапароскопски техники. За тренировъчния курс са се записали гинеколози и уролози от Румъния, Гърция и България, които ще преминат тридневно обучение върху живи тъкани. Те ще овладяват принципите на роботизираната хирургия и правенето на хирургични шевове и възли с помощта на робот.

Третият ден е посветен на роботиката в урологията. С операция на живо в реално време ще се представи проф. Делиу Матей от Европейския институт по онкология (Италия).

Доц. Цветин Генадиев ще сподели опита на уролозите от Плевен, след което ще последва лекция от проф. Делиу Матей и операционната сестра Мая Манолова от Плевен, която от години е част от екипа му в Милано.

Водещи

Най-четени