Менингит е покосил двама в Пловдив, кърлежите също атакуват 23.06 | 12:44

Рязко е скочил и броят на заразените с чревни инфекции и варицела, чревни вируси са 59 пациенти, а с варицела - 63

От iNews.bg

Двама души от Пловдив са болни от менингит. Това сочи справка в сайта на Регионалната здравна инспекция. Данните са за периода 14-20 юни.

Менингитът е възпалителен процес на обвивката на главния или гръбначния мозък, причина за която може да са вирусни и бактериални инфекции.

Вирусният менингит се предизвиква от ентеровируси, паротит, грип, вируси от семейството на херпеса, вирус на енцефалит, предизвикан от ухапване от кърлеж.

В началото се получават оплаквания като от инфекциозно заболяване: слабост, отпадналост, висока температура, главоболие. После, в течение на 1-3 дни се появяват типичните симптоми на менингит с непоносимост към светлина, звук и докосване.

Бактериалният менингит се причинява от няколко типа бактерии, сред които са са менингококи, пневмококи, хемофилусен бацил тип b, туберкулозни бактерии, E.coli, стрептококови бактерии от група В.

Бактериалният менингит има летален изход в 10% от случаите. При вирусните форми, ако процесът не преминава в енцефалит, смъртността е под 1%

От справката на РЗИ става ясно, че са регистрирани три случая на ухапвания от кърлежи и насекоми.

Рязко е скочил и броят на заразените с чревни инфекции и варицела. С чревни вируси са 59 пациенти, а с варицела - 63. Данните сочат, че седмица по-рано болните са съответно 37 и 29.

Със скарлатина са трима, а с вирусен хепатит -двама.

Водещи

Най-четени