Менингитът е най-разпространеният вирус през това лято 31.07 | 10:34

За да избегнете вирусите, внимавайте с хигиената по морето, съветват вирусолозите

От Ивелина Георгиева

Нови вируси това лято няма, срещат се обичайте за всяка година заболявания през летния сезон. Това каза за iNews доц. д-р Павел Теохаров, национален консултант по вирусология към Центъра по заразни и паразитни болести.

Най-срещан засега е вирусният менингит, който е тръгнал от Пловдивска област към вътрешността на страната. Има регистрирани вече над 100 случая на заболяването в Стара Загора, Бургас и др. Преди около месец и половина в Пловдивско е бил идентифициран и първият случаи вирусен менингит, заради по-ранното започване там на летните жеги, поясни вирусологът.

Вирусният менингит протича леко, има неврологична симптоматика с дразнене на обвивката на мозъка. Симптомите му се изразяват в схващания на вратните мускули, главоболие и отпадналост, обясни доц. Теохаров.

Заболяването преминава бързо, а заразяването с него става най-често чрез замърсени ръце или храна.

По Черноморието тази година също не са идентифицирани нови вируси, но опасността от менингита дебне и там.Специалистът по вирусология препоръча да се предпазим от заболяването като спазваме добра лична хигиена и внимаваме каква вода консумираме.

По думите му е от голямо значение да се спазва и обществена хигиена, особено в заведенията и ресторантите трябва да са много стриктни в това отношение.

Въпреки че масово се пие минерална вода, по морето трябва да се внимава и с леда, който се слага в напитките, защото той може да бъде преносител на вируси, особено ако самата вода не е била достатъчно чиста преди да се зареди.

Водещи

Най-четени