Месец на денталната профилактика при децата 19.03 | 08:01

Проектът в Пловдив се казва ”Красива усмивка”

От Кремена Бедерева

Факултетът по дентална медицина при Медицински университет – Пловдив, с подкрепата на Българския зъболекарски съюз, Wrigley’s-България и STS cosmetic организират Месец на денталната профилактика и оралното здраве на децата до 18 години.

Инициативата започва днес и ще продължи до 19 април 2011 г., като се провежда за пета поредна година. Проектът се казва ”Красива усмивка”. Патрон на проявата е ректорът на МУ-Пловдив – доц. д-р Георги Паскалев.

Основна цел на благотворителните инициативи е да се популяризират възможностите на катедрата по Детска дентална медицина за безплатни прегледи, консултации и лечение.

В инициативата ще се включат 200 студенти, 16 преподаватели и трима докторанти от Факултета по дентална медицина - Пловдив. През миналата година над 500 деца са се възползвали от услугите, които предлагат безплатно пловдивските зъболекари в рамките на благотворителната кампания, съобщи проф. д-р Мария Куклева, зам.-декан на Факултета и ръководител на катедрата по Детска дентална медицина – Пловдив.

На всички желаещи ще бъдат направени безплатни прегледи, специализирани консултации, както ще им бъде предложен и индивидуален план за лечение на зъбите.

Децата не заплащат абсолютно нищо - нито потребителска такса, нито рентгенови снимки, нито за вложените труд и материали, поясни проф. Куклева.

Финансирането е осигурено от Медицински университет - Пловдив. От него могат да се възползват децата не само от Пловдив, но и от цялата област. Нито едно дете няма да бъде върнато.

Тази благотворителна кампания в рамките на месеца е съвсем отделна възможност от лечението, което се полага на децата по линия на задължителното здравно осигуряване и се финансира от НЗОК. По него малчуганите и тийнейджъри до 18 години имат право на безплатен преглед и 4 дейности - поставяне на пломби, лечение на кариеси, екстракция на зъб.

Факултетът по дентална медицина, който отбеляза през 2010 г. 40-годишен юбилей, е един от най-модерните у нас и е сериозен лечебен център. Всяка година тук се лекуват безплатно над 2 хиляди деца.

Вече са изработени 400 информационни табла, които ще бъдат дарени на детски градини в Пловдив. Целта е малчуганите да получат информация за правилното миене на зъбите. За всички деца са осигурени подаръци – много дъвки, балони, пасти и четки за зъби.

Планираните прояви ще се състоят в новата сграда на Факултета по дентална медицина на бул. "Христо Ботев” № 3 в Пловдив.

Водещи