Месечната здравна вноска остава 8% и през 2013 г. 27.08 | 14:30

През следващия програмен период ще може да се работи по много повече проекти, обеща здравният министър

От Кремена Бедерева

През следващия програмен период ще може да се работи по много повече проекти, те няма да са свързани само с подобряване на инфраструктурата на лечебните заведения и със закупуването на апаратура, а ще се акцентира върху обучението и квалификацията на лекарите и специалистите по здравни грижи.

Това каза в Габрово министърът на здравеопазването Таня Андреева. По думите ѝ друг акцент от работата по европейски програми през периода 2014–2020 година ще бъдат профилактиката, ранната диагностика на заболяванията, лечението на социалнозначимите заболявания.

Министър Андреева открои като важно обстоятелство обучението, развитието и мотивирането на медицинските кадри, за да останат да работят в България.

Казвала съм го неведнъж – моите приоритети са кадрите, Спешната помощ и това да успеем да спасим болниците с недостиг на финансови средства, които работят в трудни региони.

По-късно, пред журналисти, министър Андреева съобщи, че предстои да бъде изградена информационна система, която да свързва всички кръвни центрове в страната, допълва БТА. По думите й това трябва да се случи бързо, вероятно до края на следващата година.

Министърът на здравеопазването потвърди, че сегашният размер на месечната здравна вноска няма да се променя.

Здравноосигурителната вноска е в размер 8 на сто за 2013 г. Тя се определя всяка година.

Министър Таня Андреева беше днес на посещение в габровската областна болница "Д-р Тота Венкова", където с инвестиция от 240 хиляди лева за закупуване на апаратура бе открито обновеното отделение по клинична патология.

Министър Андреева и придружаващите я разгледаха отделенията за хирургия, ортопедия и травматология, неонатология, акушерство и гинекология, където са направени или сега се извършват ремонти и обновления.

Водещи

Най-четени