Митинг срещу тютюневия дим 31.05 | 07:25

Поводът на инициативата е Световният ден без тютюн

От Елена Кирилова

Гражданска инициатива "България без дим" и Коалицията за живот без тютюнев дим организират протестен митинг заради повдигнатата дискусия за отмяна на пълната забрана от тютюнопушене.

Под мотото "Отказваме да се въртим в кръг" ще се започне митинг на гражданите и гражданските организации в подкрепа на забраната за тютюнопушене на обществени места и прилагането й от държавните институции.

Митингът ще се проведе в градинката пред Художествената академия, до задния ход на парламента, от 10:00 до 12:00 ч.

Поводът на инициативата е Световният ден без тютюн, който ще бъде отбелязан днес (31 май).

Денят се отбелязва от 1988 г. насам, когато Световната здравна организация провъзгласява 31 май за ден за борба с цигарите.

Всяка година около 6 млн. жители на Земята умират заради здравословни проблеми, причинени от цигарите.

Във връзка с това днес в страната ще се проведат редица инициативи за насърчаване отказването от тютюнопушенето.

Техни организатори са Министерството на здравеопазването и неправителствени организации.

В 10:00 ч. в Столичната библиотека ще започне кръгла маса, на която ведомства, фирми и неправителствени организации ще обсъдят проблемите, свързани с пушенето.

Между 14:00 и 17:00 ч. пред Народния театър "Иван Вазов” гражданите ще могат да измерят различни показатели за състоянието на белия си дроб. Освен това ще могат да получат повече информация за програмите и начините за отказване от вредния навик.

Световният ден без тютюн ще завърши с концерта "Експлозия за десет ръце и четири пиана”. Той ще започне в 19:00 ч. в зала "България”, а входът е свободен.

Водещи

Най-четени