Митове и факти за полово предавани болести 23.03 | 16:00

Полово предаваните болести (ППБ) са инфекциозни заболявания, които се предават чрез сексуален контакт с инфектиран партньор

От iNews.bg

Полово предаваните болести (ППБ) са инфекциозни заболявания, които се предават чрез сексуален контакт с инфектиран партньор. Въпреки че има много информация за ППБ, все още има множество митове около тях, които не са научно доказани. В тази статия ще разгледаме част от тях.

Полово предаваните болести (ППБ) са инфекциозни заболявания, които се предават чрез полов контакт. Сред тях са херпес, човешки папиломен вирус (ХПВ), гонорея, хламидия, сифилис, ХИВ и други.

Те са сериозен проблем, който засяга милиони хора в света. Въпреки това, темата е обгърната с много митове и лъжи, които може да доведат до грешни решения и неправилно лечение. Ето някои от най-честите митове за полово предаваните болести и фактите, които ги разбиват:

Мит: Ако сте млади и здрави, не можете да се заразите с полово предавана болест.

Факт: Всеки, който е сексуално активен, може да се зарази с полово предавана болест, независимо от възрастта или здравословното състояние.

Мит: Ако нямате симптоми, не може да имате полово предавана болест. 

Факт: Много полово предавани болести могат да бъдат безсимптомни и да се развият в течение на години. Това означава, че може да бъдете заразени, докато не забележите симптоматика 

Мит: Само хора, които имат много сексуални партньори, могат да се заразят с ППБ.

Факт: Всеки може да се зарази с ППБ, независимо от броя си на сексуалните партньори. Заразата може да се стигне дори след един единствен контакт с инфектиран човек.

Мит: Сексуалните партньори винаги знаят, дали са заразени.

Факт: Много от ППБ могат да бъдат безсимптомни, така че човек може да бъде инфектиран, без да знае за това. Затова е важно да се правят тестове за ППБ, дори ако няма симптоми.

Мит 4: Кондомите защитават напълно от ППБ.

Факт: Кондомите могат да намалят риска от заразяване с ППБ, но не предоставят абсолютна защита. Например, ХПВ може да се разпространява дори при употреба на кондом. Затова е важно да се използват кондоми в комбинация с други методи за защита, като н

Водещи

Най-четени