Младите мъже от големите градове най-честата жертва на СПИН 18.05 | 13:35

Почитаме паметта на жертвите на вируса

От iNews.bg

Младите мъже в големите градове у нас са най-честата жертва на СПИН. Това сочи статистиката на здравното министерство. През последните години се запазва тенденцията  носителите на вируса  да са основно представителите на силния пол. Те са с 4 пъти повече, отколкото жените.

Според данните до 12 май 2014 г. от новорегистрираните пациенти 43 са мъже, а 16 са жени. 

Общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 1889 лица. От началото на 2014 година към 12 май са регистрирани нови 59 ХИВ–серопозитивни лица. 

В София хората, станали жертва на СПИН, са най - много 30. В Пловдив те са 6, в област Стара Загора – 4 лица, в областите Бургас, Пазарджик, Русе, Видин, Габрово и Хасково – по  2 лица.

 Като основна уязвима група особено през последните две  години се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, които от началото на тази година са 25 лица (46%). По отношение на другата уязвима група – лицата употребяващи интравенозни наркотици, данните показват, че броят на новорегистрираните намалява, от началото на годината са 5 лица (9%). Тази година близо 21% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години. 

Тенденцията сочи, че над 53% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети за цялата страна. Над 65 000  души са се изследвали през първото тримесечие на 2014 г. в КАБКИС и във всички лаборатории и лечебни и здравни  заведения на страната. 

На днешната дата – 18 май, Светът почита жертвите на СПИН.

Водещи

Най-четени