Младите хора все по-често прибягват до инвитро процедурите 25.03 | 20:09

Навръх Благовещение клиники дариха надежда на 22 двойки, които се борят за рожба

От Теодора Кокаланова

Ако преди беше новост, днес голяма часто от двойките прибягват до инвитро процедурите. Въпреки че методът все още се смята за нещо модерно, вече се навърши четвърт век от първата инвитро процедура в България.

Около 10 хил. цикъла се провеждат всяка година в общо 31 специализирани центъра у нас. В резултат на това между 2500 и 3000 бебета се раждат след асистираната репродукция. През миналата година 55% от жените под 30-годишна възраст, подложили се на инвитро процедури, са постигнали успех. Преди години средната успеваемост при тези жени е била едва 15%.

През последните 25 години успеваемостта на методите многократно се е увеличила. Неслучайно днес, на Благовещение, когато според поверието Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя е избраната да роди Спасителя на човечеството, двойките, които са заченали деца по метода инвитро също празнуват.

За поредна година кампанията "Повече българчета за България" зарадва с безплатни процедури семейства с репродуктивни проблеми. Кампанията стартира преди девет години и се провежда винаги през месец март. Тази година тя е посветена на недоносените деца.

Навръх Благовещение бяха изтеглени 22 печеливши двойки, записали се за участие в кампанията. Водещи репродуктивни центрове дариха процедури в помощ на двойките, които се борят за рожба. Така кампанията продължава да дава живот на български бебета. 

Кампанията "Повече българчета за България" се провежда с подкрепата на Министерството на здравеопазването, информира news7. 

Водещи

Най-четени