Много българи страдат от белодробни заболявания, без дори да подозират 26.01 | 14:30

От iNews

500 000 българи страдат от хронично обструктивно белодробна болест - най-големият бич за белите дробове. Едва 75 000 от тях обаче се лекуват. Голяма част от останалите не знаят, че са болни. Кампанията "Живот без тютюнев дим" се бори с проблема от 17 години. Тази година от безплатните прегледи се възползваха близо 450 души, като при една трета от тях бяха открити белодробни заболявания.

Димитър Стефанов е един от прегледаните за четирите месеца на безплатната кампания. Разбрал за нея случайно, разказва репортаж на Нова тв.

"Аз съм пушач от дълги години. Пушил съм по 3-4 кутии на ден. Не съм се преглеждал редовно, защото просто не съм намирал възможност", споделя Димитър.

Липсата на възможност разболяла дробовете му. Затова, с помощта на д-р Ангелова, на 16 декември Димитър запалил последната си цигара.

Далеч не всичките й пациенти обаче се оказали с късмета на Димитър.

"Установихме на първо място много пациенти с хронично обструктивно белодробна болест - 138 човека. Ако не я лекуваш, функцията на белия дроб се снижава ежегодно, в резултат на което се налага да използват кислородни концентратори, за да могат да държат дори лъжицата в ръката си", заяви пулмологът д-р София Ангелова в ефира на "Събуди се".

Трима били диагностицирани с атипични пневмонии, а четирима - с рак на белите дробове.

Тютюневият дим обаче, уврежда сериозно белите дробове и на пасивните пушачи.

"Един активен пушач с 20 цигари дневно за 1 година отделя 100 грама смола. Това доказва науката. Но тази смола остава в пода, стените, всички вещи, които се намират в къщата. И с годините тя се десорбира. Следователно човекът, който не пуши, особено децата, поемат токсичните вещества", обясни д-р Ангелова.

За да дишаме със здрави дробове, специалистите препоръчват спирометричното изследване веднъж годишно. А при активните и пасивните пушачи е не препоръчително, а абсолютно задължително.

Водещи

Най-четени