Мобилни екипи ще изследват безплатно за ХИВ/СПИН по морето 02.08 | 07:02

Във Варна дават старта на лятната кампания срещу СПИН

От Деляна Петкова

От днес (2 август) до края на месеца мобилни екипи ще предлагат безплатно и анонимно консултиране и изследване за СПИН/ХИВ по черноморските курорти. Услугата е част от лятната кампания срещу СПИН, става ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Екипи ще има и на други места в страната в близост до градски плажове, басейни и молове. Инициативата за изнасянето на мобилни кабинети по туристически обекти е на Районната здравна инспекция, общини и неправителствени организации, работещи по Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към МЗ.

Програмата се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Във Варна подвижните медицински екипи ще бъдат разположени на площад "Севастопол”, пред Общината и на входа на Морската градина. В област Бургас медицинските специалисти ще тестват за ХИВ в курортите по Южното ни Черноморие - Царево, Приморско, Бургас, Созопол, Поморие, Слънчев бряг, Несебър.

В област Добрич кампанията ще обхване Международния юношески лагер в Кранево, както и курортите Албена и Балчик.

В област Благоевград мобилни екипи ще бъдат разположени около плажовете и хотелите в с. Добринище, Благоевград, с. Огняново, Сандански, Кюстендил и Дупница.

В област Стара Загора медицинските консултации и изследвания ще се извършват при басейни и аквапаркове в Стара Загора, Казанлък, с. Пряпорец, с. Овощник, с. Ягода и Павел баня.

В София всеки вторник и четвъртък до края на август от 18:30 до 21:30 ч. на разположение на желаещите да проверят актуалния си ХИВ статус ще е мобилен медицински кабинет в близост до заведението "Порк пай” в Борисовата градина.

Целта на лятната кампания е да обърне внимание към отговорно сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора, допълват от МЗ.

Към 17 юли 2012 г. броят на регистрираните лица с ХИВ у нас е общо 1 564. От началото на 2012 г. новорегистрираните ХИВ-позитивни са 91 лица, от тях 69 мъже и 22 жени. Близо 70% от новооткритите случаи на ХИВ са млади хора под 29 години. Тази година бяха регистрирани и пет непълнолетни лица под 15 години.

Най-голям е броят на новооткритите ХИВ-позитивни в столицата София – 48 лица, следват областите Пловдив – 12 лица, Пазарджик – 6 лица и Варна - 5 лица.

Данните показват, че 31% от новоинфектираните са употребяващи интравенозни наркотици, 32% са мъже, които са съобщили за сексуални контакти с други мъже. От началото на годината в лабораториите в цялата страна са проведени над 150 хил. изследвания за ХИВ.

Водещи

Най-четени