Мобилният телефон не увеличавал риска от рак 21.10 | 10:00

Поне така твърди поредното изследване по въпроса

От iNews.bg

Дългото използване на мобилен телефон не увеличава риска от рак на мозъка, сочи ново обширно проучване, провеждано в продължение на 18 години в Дания и цитирано от AFP.

Изследването опровергава резултатите от предишно такова, оповестени в края на май.

Тогава Международният център за ракови изследвания, част от Световната здравна организация, заяви, че е възможно употребата на мобилни телефони да води до ракови заболявания. Експертите на центъра смятат, че мобилните комуникации увеличават риска от глиом – вид мозъчен тумор.

Датското изследване, в което са участвали над 358 хил. души, обаче вади съвсем други резултати. Според данните липсва връзка между мобилните телефони и мозъчните тумори, дори и при хората, които използват мобилен апарат от повече от 13 години.

Сред наблюдаваните е имало случаи на ракови заболявания, но честотата им е била еднаква както при мобилните абонати, така и при останалите.

"Нито едно отделно проучване не е окончателно", коментира пред ABC News д-р Питър Шийлдс, директор на медицински център към щатския университет в Охайо, САЩ.

"На тази основа човек не може да каже, че не трябва повече да се притесняваме. Но е възможно да се окаже, че това (датското) проучване е най-доброто по въпроса до този момент."

Все пак той уточнява, че трябва да се имат предвид някои особености в изследването. А именно – включените хора са разделени на "абонати" и "неабонирани" за мобилен план. Това обаче не означава, че всички неабонирани не ползват мобилен телефон. Тоест може да се предположи, че не говорят активно и за бизнес цели, но все пак ползват мобилен апарат.

Ползващите мобилен телефон по света са повече от пет милиарда души, по данни от 2010 г.

Водещи

Най-четени