Могат ли видеоигрите да подобрят зрението? 20.02 | 18:42

Игрите с насилие може и да се окажат полезни за очите

От Ивайло Коралски

Канадски учени са разкрили, че играенето на модерни шутъри оказва положително влияние върху хора с увредено зрение.

В изследването на университета McMaster са участвали шестима пациенти на възраст между 19 и 31 години – всички до един със зрителни увреждания. Пациентите са играли на шутъра Medal of Honor в продължение на 40 часа, разделени на по два часа дневно за срок от две седмици.

В края на теста пациентите са показали подобрения в зрението си, еквивалентно на това да могат да четат по два допълнителни реда за всяко око. Споменава се, че кандидатите са разпознавали по-лесно лица, успявали са да разчетат малки принтирани флаери и не на последно място - разпознавали са месторазположението на движеща се точка.

Водещият изследването учен Дафне Майер е споделила пред Американската асоциация за напреднали науки, че е било опасно да се правят подобни опити с игри, изпъстрени с насилие, но крайните резултати са били впечатляващи.

"Около две трети от подобренията, на които се надявахме, дойдоха само и единствено от заниманията с видео игри с жанрова принадлежност екшън. Това ни подсказва, че човешката нервна система е достатъчно гъвкава, независимо от видовете визуални недостатъци, с които е натоварена”, казва Майер.

Майер допълва, че играенето на шутъри увеличава нивото на допамин и адреналин в мозъка на играчите, което според ученият води до посочените подобрения в зрението им.

След успехите на изследването Майер и нейният тим са се захванали със задачата да създадат игра, която не е изпълнена с насилие, но следва същия принцип на движение, характерен за модерните 18+ шутъри.

Най-четени