Може да се наложи хората да носят маски и да спазват социална дистанция в продължение на няколко години 22.03 | 09:15

Предупреждавайки, че е "много важно да не отпускаме мерките прекалено бързо", д-р Рамзи заяви, че всеки циркулиращ вариант на вируса неизбежно ще атакува тези, които са уязвими

От iNews.bg

Може да се наложи хората да носят маски и да спазват социална дистанция в продължение на няколко години, докато се върнем към нормалното, прогнозира водещ британски епидемиолог.

Мери Рамзи, ръководител на имунизационния процес в Public Health England, каза, че основните противоепидемични правила могат да бъдат премахнати след като и в други страни по-голямата част от хората не се ваксинират.

Тя също така каза, че връщането към големи масови събития изисква внимателно наблюдение и ясни инструкции за поддържане на безопасността.

Д-р Рамзи заяви, че ограничения като поставяне на маски на места с много хора и социално дистанциране са станали ежедневие за мнозина и все още позволяват на икономиката да функционира.

Тя каза, че "хората вече са свикнали с тези ограничения от по-ниско ниво и хората могат да живеят с тях, а икономиката все още може да продължи да функционира с тези по-малко строги ограничения".

"Така че мисля, че със сигурност в продължение на няколко години, поне докато и в други части на света хората не бъдат ваксинирани толкова добре, колкото и ние, и цифрите на новозаразените не спаднат навсякъде – до тогава едва ли ще можем да се върнем постепенно към по-нормална ситуация ", добави тя.

Предупреждавайки, че е "много важно да не отпускаме мерките прекалено бързо", д-р Рамзи заяви, че всеки циркулиращ вариант на вируса неизбежно ще атакува тези, които са уязвими.

Водещи

Най-четени