Можем да получим над 4 млн. евро за борба с туберкулозата 16.01 | 14:31

Стартира вторият етап на Националната програма за туберкулоза

От Елена Кирилова

Проект на споразумение за изменение и допълнение на Споразумението за предоставяне на безвъзмездна помощ по Програма "Укрепване на националната програма по туберкулоза в България” е одобрен по време на днешното правителствено заседание, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

Споразумението е сключено между Министерството на здравеопазването и Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. То е свързано с втората фаза на 5-годишната програма, а сумата, която България може да получи е 4 440 211 евро.

Самата програма трябва да бъде изпълнена в периода 2012-2015 г. Целта е да се продължат успешните интервенции във високорисковите групи, както и специфичните дейности за диагностика и контрол на мултирезистентна туберкулоза.

В рамките на първата фаза от проекта, която се проведе между 2010 и 2012 г. заболеваемостта от туберкулоза у нас е намаляла от 37,1 на 27,9 на 100 000 през 2011 г. Процентът на успешно лекуваните пациенти с активна туберкулоза пък е нараснал до над 85%.

Освен това са утвърдени 29-те областни лечебни заведения, които отговарят за контрола на туберкулозата на регионално ниво. Проведено е и първото национално представително проучване на лекарствената резистентност към противотуберкулозни медикаменти от първи ред.

В същия период са реализирани превантивни здравни интервенции по отношение на туберкулозата сред ромската общност в 16 региона в България. Включени са нови целеви групи в риск, като са обхванати с превантивна дейност. Става дума за млади хора в риск и имигранти.

Идеята на втората фаза е да се работи в посока намаляване на заболеваемостта от туберкулоза у нас, да се повиши относителният дял на пациентите с туберкулоза, при които изходът на лечението е успешен. Цели се и повишаване на относителния дял на пациентите с мултирезистентна туберкулоза с успешен изход от лечението от 40% за пациентите, стартирали лечение през 2010 г., до 75% за пациентите стартирали лечение през 2012 г.

Водещи

Най-четени