Можем да сменим личния си лекар до края на годината 28.11 | 19:02

Не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран за смяната

От Мая Александрова

Всеки здравноосигурен, който желае, може да си смени личния лекар през декември.

За целта трябва да бъде попълнена регистрационна форма за постоянен избор, която може да бъде разпечатана и от сайта на НЗОК. Здравноосигуреният попълва личните си данни и тези на досегашния лекар и се подписва.

За децата, изборът се прави от техните родители. Попълнената регистрационна форма се дава на новия лекар като се представя и здравноосигурителна книжка.

Не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран за смяната. Това става по служебен път. Общопрактикуващият лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на новозаписаното здравноосигурено лице от датата, на която е осъществен изборът и то се включва в пациентската му листа от тази дата, съобщава в. "Труд".

Извън регламентираните срокове, промени в избора могат да се правят само при промяна на местожителството в друго населено място или прекратяване договора на лекаря.

Когато здравноосигуреното лице е в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие, без да прави специален избор.

В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи.

За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е задължително да представят здравноосигурителната си книжка и да са с непрекъснати здравноосигурителни права.

В началото на годината стана ясно, че скоро ще имаме възможността да сменяме личните си лекари и по електронен път.

Водещи

Най-четени