Можем ли да се отровим с мандарина? 06.02 | 11:14

Вкусният плод пуска странна яркожълта боя

От Теодора Кокаланова

Мандарина, която пуска странна яркожълтеникава боя бе показана в сутрешния блок на Нова телевизия.

Съществува постоновена норма относно вкарването на подобни вещества в плода. Възниква въпросът дали обаче тя се спазва и дали не се прекалява. Според специалисти прекомерното й използване може да доведе до отравяне.

Ето как може обикновеният човек да познае обработената стока, която консумира. Ако има по-силен блясък, означава че плодът е претърпял обработка.

За съжаление обаче хората няма как да разберат дали консумират опасен продукт или не. Контролът трябва да се осъществява от стопанските обекти. На нас остава задължението, да измиваме добре плода. По този начин се предпазваме от такива инфекции.

Според специалисти третирането на плодовете с бои е разрешено в зависимост от това какъв е произходът на химикалите.

Използването на синтетични оцветители за обработка на пресни плодове не е разрешено от закона, но ако мандарината е обработена с парафин е безвредна и леко жълтеникавия цвят е нормален.

Обработката е допустима в два случая. Ако плодовете са достигнали пълна зрялост и ако тя е извършена с разрешени от закона вещества, с цел плодът да бъде предпазен от угниване.

Водещи

Най-четени