Мозъците ни започват да "слабеят" още на 45 06.01 | 16:52

Ново изследване показва, че паметта започва да се влошава на средна възраст

От Диана Цветкова

Функционирането на мозъка започва да се влошава още от 45-годишна възраст, показва изследване, публикувано в British Medical Journal.

Проучването е обхванало над 7000 британци на възраст между 45 и 70 г. В продължение на 10 години изследователите наблюдавали техните способности за запаметяване, говор, слухово и зрително разбиране. Те са констатирали 3,6% спад в умствените възможности при доброволците между 45 и 49 години.

Учените са установили влошаване по всички изследвани показатели с изключение на говора, както и че при по-възрастните хора спадът е по-бърз. Така при мъжете между 65 и 70 години  се наблюдава 9,6% спад на мозъчната активност, докато при жените от същата възрастова група той е 7,4%.

Резултатите са изненадващи, тъй като предишни изследвания сочеха, че влошаването на възприемчивостта започва чак към 60-те години, а не още в средна възраст.

Сега учените се надяват наблюдението върху промените в работата на мозъка да помогне при третирането на деменция, тъй като колкото процентът на влошаване е по-висок, толкова по-вероятно е да се развие болестта.

Важно е рисковите фактори да се открият рано, отбелязва ръководителят на екипа, провел изследването проф. Ману. Тя отбелязва пред ВВС, че някои навици като тютюнопушенето, начинът на хранене и физическата активност се отразяват на функционирането на мозъка и паметта.

Водещи

Най-четени