Москов: 5-валентната ваксина е безопасна, няма да я спрем 20.01 | 19:15

"Има и други лекарства в България, които нямат разрешение за търгуване в страната, но се прилагат от лечебните заведения, без да се продават"

От iNews.bg

Петвалентната ваксина "Пентаксим” е сигурна, доказана и многократно използвана. "Пентаксим”-ът има разрешение за използване в България. Проблемите с разрешението за използването на ваксината идват от това, че търговецът няма право да търгува на територията на България, но ваксината е безопасна.

Това заяви здравният министър Петър Москов на извънреден брифинг, след като от прокуратурата обявиха, че двете ваксини, внесени като дарение от Турция - 5-валентната "Пентаксим" и ваксината срещу Хепатит B "Еувакс", не трябва да се разпространяват в България, тъй като нямат разрешение за използване в страната. 

Всякакво съмнение, че това не е същата ваксината, която е поставена в имунизационния календар в България, е лъжливо и не почива на никакви данни, категоричен е Москов.

Той подчерта, че има и други лекарства в България, които нямат разрешение за търгуване в страната, но се прилагат от лечебните заведения, без да се продават.

Нито един от компонентите от 5-валентната ваксина не се произвежда в Турция. Всеки един се произвежда във Франция. Част от тях се опаковат в Турция, обясни Москов.

Министърът допълни, че в страната има търговец и вносител на "Пентаксим”, но те не са се явили на търга за доставката на ваксината, затова се е наложило да бъдат внесени от Турция. 

Той уточни, че петвалентната ваксина "Пентаксим” няма да бъде спряна след становището на прокуратурата. Всички 100 000 дози от ваксината са раздадени.

По думите му ваксините попадат в клауза на Закона за лекарствата и Наредба 10 и ваксините могат да бъдат доставени директно за достъп на пациентите чрез Министерството на здравеопазването.

Москов каза още, че проверката на прокуратурата е била съсредоточена върху ваксината срещу Хепатит B "Еувакс" и тя наистина няма разрешение за употреба в България. 

Водещи

Най-четени