Мотивацията за тренировка може да дойде от миналото 27.03 | 17:40

Надъхайте се за спорт с помощта на скъп спомен

От Кирил Русев

Достатъчно е да си спомните за нещо положително, свързано с фитнеса, за да съберете ентусиазъм за поредната си тренировка. Поне така твърди едно ново изследване на учени от университета в Ню Хампшър.

Когато се опитват да се надъхат за физическа активност, повечето хора гледат различни мотивиращи картинки и видеа в интернет. Да, обаче на тези привидно инспириращи кадри фигурират други хора, с които невинаги можем да се асоциираме. За разлика от тях, нашите спомени включват нас самите и ако те обвързват процеса на трениране с някакво приятно събитие или емоция, могат да бъдат мощен стимул за поддържането на един здравословен начин на живот в дългосрочен план.

За това свидетелстват и първите си по рода опитни научни данни, публикувани в списанието Memory под наслов "Using memories to motivate future behavior: An experimental exercise intervention" (Спомените като мотивация за бъдещо поведение: Експериментална тренировъчна интервенция, буквален превод на български).

За целите на изпитването учените разглеждат ефекта, който тренировъчното минало на студенти влияе върху техните бъдещи намерения и поведения спрямо спорта. Те призовават 150 учащи да се сетят за положителен или отрицателен момент в миналото, който би ги стимулирал да тренират; други студенти служат като контролна група и нямат за задача да си спомнят каквото и да било. Седмица по-късно всички участници са интервюирани с цел установяване на тренировъчната им активност през последните няколко дни.

Екипът установява, че студентите, които си спомнят нещо положително, са направили много повече тренировки през изминалата седмица в сравнение с групата с негативните спомени. Групата с негативните спомени, от своя страна, тренират значително повече от контролната група, която не е инструктирана да се мотивира по никакъв начин.

Тоест, ако ще събирате вдъхновение за тренировка, излезте от интернет и влезте в собствената си глава. Опитайте се в нея да намерите най-хубавото нещо, което ви се е случвало във връзка със спорта, и след това вървете и дайте максимума от себе си.

Водещи

Най-четени