Мръсният въздух повишава риска от аутизъм 27.11 | 14:08

Бебетата, изложени на действието на силно замърсен от трафика въздух в майчината утроба и в първата година след раждането им, са по-застрашени от аутизъм

От Кремена Бедерева

Бебетата, изложени на действието на силно замърсен от трафика въздух в майчината утроба и в първата година след раждането им, са по-застрашени от аутизъм, предаде Reuters, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Откритието подкрепя предишни проучвания, в които е открита връзка между близостта до натоварени автостради и опасността от аутизъм за подрастващите.

"Настоящото изследване не показва, че замърсяването от трафика причинява аутизъм, но го посочва като възможен рисков фактор", казва Хедър Фолк от екипа от университета на Южна Калифорния, пише още БТА. За целите на проучването специалистите са отчели нивата на замърсяване на въздуха около домовете на деца от Калифорния.

Изследователите са сравнили данни за 245 деца, които не са аутисти с тези на 279 деца, страдащи от аутизъм. Направеният анализ е показал, че за малчуганите с аутизъм е двойно по-вероятно да са били изложени на високи нива на замърсяване от трафик в майчината утроба и тройно по-вероятно това да се е случило през първата година след раждането им.

Водещи

Най-четени