Мръсният въздух убива 11 000 души в България 25.09 | 14:10

Това показват данни на СЗО

От iNews

По данни на  Световната здравна организация  мръсният въздух  причинява 11 хиляди смъртни случая  годишно в България, посочи Елена Цонева – Папуджиева от "Портал на пациента" на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София, посветена на Световния ден на белия дроб.

Пресконференцията на тема "На въздух" – да седнем заедно и да поговорим за профилактиката преди лечението" събра  експерти от сферата на здравеопазването  и неправителствения сектор, сред които проф. д-р Коста Костов – национален консултант по пневмология и фтизиатрия на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и консултант по белодробни болести на УМБАЛ "Света Анна", д-р Тихомир Мустаков – алерголог от Българско дружество по алергология, председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. д-р, дм, Васил Трайков, председателят на Българското дружество по инсулт доц. д-р Росен Калпачки, председателят на Сдружение "Жените в бизнеса и професиите – София" Росина Тодорова и др. 

Според експертите от сдружение " Въздух за здраве"  подобряването на качеството на въздуха  може да намали смъртните случаи  при болните от диабет с 18 %, от исхемична болест на сърцето - с 14 %, с 15 % ще се намали смъртността от инсулт, а с 6 % - смъртните случаи при новородените. 

Като стъпка към подобряване на качеството на въздуха, на 22 септември София се включи в европейската инициатива  "Ден без автомобили".

Водещи

Най-четени