Мутирала бактерия-убиец върлува на Острова 02.02 | 13:02

Бактерията от вида MRSA вече е взела хиляди жертви

От Мартина Панайотова

Мутирала супер бактерия от вида MRSA, която напада дори здрави хора, атакува Великобритания, пише в. The Sun. MRSA е съкращение от Methicillin-resistant Staphylococcus aureus и обозначава бактериите, които причиняват няколко сериозни човешки заболявания, сред които пневмония.

MRSA се нарича още "супермикроб” заради неподатливата си на лечение природа. Ако не се лекува, бактерията може да причини смърт.

Тя обикновено атакува хора, които са приемали антибиотици в продължение на дълъг период от време и чиято имунна система е силно отслабена. Конкретната бактерия обаче започнала да напада и здрави хора.

По данни на британски специалисти, мутиралата бактерия дошла от Съединените щати, където се разпространила по хора, които не са си мили ръцете, като сега се е пренесла и в Обединеното Кралство.

Биолозите д-р Рут Меси и Джъстин Ридкин от Университета в Бат апелират към случая да се подходи със "сериозно внимание.”

Учените коментират: "Обикновено тези бактерии нападат хора, които са взимали антибиотици и са прекарали лечение в болница. В този случай обаче се наблюдава една еволюция на микроорганизма. Той става резистентен към лечение и проблемът може да добие критични размери.”

По официални данни, във Великобритания MRSA убива годишно по 5000 пациенти, които са лежали в болници.

Новият щам обаче е много силен и може да инфектира дори и най-здравите деца и възрастни. Той прониква през кожата и отделя токсини в кръвта, които я отравят.

The Sun пише още, че досега бактерията е убила 19 000 човека в САЩ и Великобритания.

Най-четени