Мъдростта - привилегия на годините 25.08 | 11:17

Кой взима по-лесно и по-умело решения - по-младите или по-възрастните?

От iNews.bg

Ново проучване твърди, че мъдростта е привилегия, идваща с годините - възрастните хора взимат по-добри решения от младите хора, които са прекалено импулсивни.

Изследователите провели два експеримента с доброволци. Те поставили участниците в реални ситуации, при които трябвало да взимат различни решения. Оказало се, че възрастните хора се справили далеч по-добре от по-младите.

Хората, които били в по-зряла възраст, взимали по-умело решенията си, което всъщност им дава предимство в живота и по-дългосрочни печалби.

Участниците, които били по-млади и все още учили в университет, реагирали по-бързо при взимането на дадено решение или когато трябвало да се направи някакъв избор, което им носело облаги на момента.

Доброволците, които пък били между 60 и 80 години, били много по-умели при взимането на стратегически решения, което от своя страна им давало предимство в следващите етапи на експериментите.

Предишни изследвания показват, че способността на хората да взимат решения всъщност намалява с възрастта, но тогава проучванията били фокусирани върху способността на хората да избират веднъж.

Според психолози от Университета в Тексас тези тестове са съобразени с хора на по-зряла възраст. Затова те направили нова серия от изпитания, които изискват от участниците да преценят всяко решение, което взимат, имайки предвид бъдещото развитие на нещата.

Всъщност, тези изпитания са напълно реални – в живота хората взимат най-различни решения, като те са съобразени с техните бъдещи планове, а не моментни състояния.

Констатациите от изследването са публикувани в сп. Science и цитирани от в. Daily mail. Резултатите показвали, че мъдростта на възрастните хора им помага и те превъзхождат по-младите участници в цялостната картина.

Д-р Дарел Уорти, ръководител на изследването, смята, че по-възрастните хора са по-добри в преценката и оттам – моментните и бъдещите ползи на всяка възможност, която те са избрали, са по-добри. "По-младите са по-добри, когато става въпрос за моменти решения. Оказва се, че колкото повече опит имаме, толкова по-добри сме във взимането на дадено решение."

Според изследователите това е така, тъй като младите хора правят своя избор с помощта на част от мозъка, наречен "вентрален стриатум" – той определя желанието за незабавни облаги. Това "качество" намалява с възрастта и оттам по-възрастните хора са принудени да компенсират тази липса с помощта на по-задълбочени и рационални действия. 

Водещи

Най-четени