Мъдрят цените на лекарствата 11.04 | 07:00

Това ще стане по време на Обществения съвет към МЗ

От Кремена Бедерева

Общественият съвет към Министерството на здравеопазването (МЗ) ще проведе второто си заседание, съобщиха от пресслужбата на МЗ.

Темата на срещата ще бъде проект за Наредба за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

Съветът е съвещателно и консултативно звено към министъра на здравеопазването, който дава становища и препоръки относно стратегия за развитие на здравеопазването и проекти на нормативни актове.

Негов председател е заместник-министър д-р Мирослав Ненков, а със свои представители в него участват четири съсловни организации и четири национално представени пациентски организации. Заседанието ще започне в 11.00 ч., в сградата на МЗ.

След приключването му е предвидена среща с представители на медиите. Заседанието ще се излъчва пряко на интернет сайта на МЗ, в рубриката "Прозрачно управление".

Цените на лекарствата се оказаха препъни камък за д-р Стефан Константинов, който се раздели с поста си министър на здравеопазването, именно защото не се справи с високите им цени. След това Десислава Атанасова, която седна на неговия стол, започна да намалява цените на медикаментите.

Миналата година депутатите приеха доклада за цените на лекарствата, съставен от Временната анкетна комисия за проучване на причините, довели до повишаване цените на определени групи лекарствени продукти, заплащани със средства от бюджета на НЗОК и/или републиканския бюджет.

Десислава Атанасова пък реши да изпрати доклада за лекарствата на прокуратурата и временната комисия за проучване на случаи на корупция по високите етажи на властта.

Водещи

Най-четени