НС премахна К-19 от обхвата на особено опасните инфекции 10.11 | 12:30

По време на дебата в пленарната зала политиците влязоха в спор

От iNews.bg

Единодушно със 140 гласа "за" парламентът изключи от обхвата на особено опасните инфекции Covid-19. Законопроектът е внесен от Министерски съвет и предвижда отпадане на Covid-19 от заболяванията, спрямо които се прилага задължителна изолация и карантина. Промяната бе гласувана и на второ четене. 

Уточнено бе, че предвид настоящите епидемиологични характеристики на заболяването, както и наличието на ефективни ваксини в страната, провеждането на надзор на Covid-19 и готовността на медицинския персонал за лечение на заболели, не следва да се прилагат допълнително ограничаващи мерки като задължителна изолация и карантина.

По време на дебата в пленарната зала политиците влязоха в спор. 

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че с това решение ще се възстанови справедливостта:

"И се връщаме към нормалния си начин на живот, макар че ние отдавна си живеем нормално. А и слава Богу, благодарение на съпротивата, която българските граждани оказаха пасивно, в нашата страна имаше възможно най-леките ограничителни мерки. Нищо че пак бяха изключително идиотски и античовешки".

В реакция Ивайло Митковски от ПП-ДБ заяви:

"Пандемията не е изчезнала, колеги, тя съществува. Просто вирусът вече мутира, голяма част от населението го преболедува, голяма част се ваксинира и той вече не е това, което беше".

Манол Пейков (ПП-ДБ) добави:

"Господин Костадинов отлично знае каква е реалността, използва лековерността на избирателите за собствени политически цели".

В хода на дебата лидерът на "Възраждане" разказа интересни случаи: 

"Много добре знаете, че във варненската болница човек, който катастрофира, и това беше още в самото начало на психопандемията, имаше черепно-мозъчна травма. Правят му тест, оказва се, че има Covid-19. Умира часове по-късно. Какво пише в смъртния акт? Covid-19 пише, не черепно-мозъчна травма и счупена трахея". 

Професор Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" констатира:

"Закупихме за милиони лекарство като "Ремдесивир", което се оказа, че изобщо не въздейства върху вируса. Текат в момента хиляди дела по света за реабилитация на хора, които са били ограничавани, наказвани. Нашата държава похарчва за целия период до 2025 година 600 милиона евро за ваксини, които действително изсипваме в канала. Съдът на щата Ню Йорк определи препарата не като ваксина, защото не отговаря на основния критерий за една ваксина - да не позволява заболяване, да не позволява заразяване. Всички вие сте имунизирани срещу полиомиелит, срещу морбили. Кой от вас е боледувал от полиомиелит и морбили?! Това е ваксина. Именно за това трябва да се знае кой носи цялата отговорност, политическа, за всичко, което беше наложено на обществото". 

Съпартиецът на Чорбанов Станислав Балабанов коментира: 

"Вие затваряхте дори и парковете, затваряхте ни и на открито, защото тогава имаше и протести, защото тогава един като Бойко Борисов искаше просто да оцелее политически". 

Водещи