На 1-во място в ЕС сме по заболеваемост от рак на маточната шийка 25.01 | 19:20

Най-много болни има в районите на Перник, Враца и Видин

От Филипа Тодева

На 1 място в ЕС сме по заболеваемост от рак на маточната шийка, съобщи доц. Здравка Валерианова, директор на Специализираната болница за активно лечение по онкология на кръгла маса в парламента, предаде БТА.

Най-много болни има в районите на Перник, Враца и Видин. Страната ни е и на едно от челните места по смъртност в ЕС. Ракът на маточната шийка е едно от петте най-често срещани заболявания сред жените в България. Д-р Нели Нешева, директор на НЗОК каза, че от средата на тази година ще започне превантивното ваксиниране срещу болестта.

Очаква се Министерството на здравеопазването да изработи програма за тази ваксинация, като от бюджета му са прехвърлени 2 млн.лв. в бюджета на Здравната каса, с които ще се заплащат ваксините. Ваксинирането е по желание, като имунизациите ще бъдат правени от личните лекари.

Ваксината е препоръчителна за момичета над 11-годишна възраст, които не водят полов живот. НЗОК ще плаща 100% и една цитонамазка годишно за жени между 30 и 60 години.

iNews припомня, че парламентът гласува да се отпуснат допълнително 2,5 млн. лв за борба с рака на маточната шийка.

Това решение заляга при приетите на второ четене промени в Закона за бюджета на НЗОК по предложение на депутат от мнозинството.

Ракът на маточната шийка се причинява от човешки папилома вирус. Данните за честотата на заболеваемостта са изключително тревожни. Почти всеки ден у нас една жена умира, вследствие на болестта.

Водещи

Най-четени