На 4-ия ден след заразяването се проявяват симптомите на коронавируса 29.11 | 21:00

„Първият симптом – висока температура. Хората се стряскат и плашат, но температурата не е симптом, който изисква бърза помощ. Тя е защитна реакция на организма. Вирусът умира при 38,39 градуса

От iNews.bg

"COVID-19 протича в два етапа. Първият е, когато човек се заразява, симптомите обикновено се проявяват след 4-ия ден. Два дни преди това човек може да бъде заразен за останалите. Вирусът попада в дихателната система, в горните дихателни пътища, свързва се с тях и започва неговото бързо размножаване”, обясни пулмологът д-р София Ангелова.

В този период може да се усети сухота и дразнене в гърлото – симптоми, на които човек може да не обърне внимание, но те са много важни. Когато се включи имунната система, започва защитната реакция. Различните имунни системи на хората са причината за различното протичане на болестта, обясни д-р Ангелова.

"Първият симптом – висока температура. Хората се стряскат и плашат, но температурата не е симптом, който изисква бърза помощ. Тя е защитна реакция на организма. Вирусът умира при 38,39 градуса. Нашият организъм е така устроен, че да се бори с вируса”, добави пулмологът.

Тя поясни, че с температурата човек може да има главоболие, диария, болки в мускулите и ставите. Важен симптом се оказва задуха, но такъв се причинява и от паник атаки, които много от заразените получават в следствие от стреса.

"Ако имунната система реагира адекватно, до 10 дни симптомите изчезват. Остава умора, от която човек се възстановява. Когато обясниш на човек, че температурата е защитна реакция, той се успокоява. Когато човек е спокоен, оздравителният процес се съкращава. Вирусът преминава за 10 дни при здравите хора, при децата. В тези 10 дни PCR тестът и голяма част от антигенните тестове са положителни”, каза още д-р Ангелова.

Водещи

Най-четени