На 6-годишно момиче му пораснаха гърди заради хормони 24.02 | 13:24

Хлапето влязло преждевременно в пубертета

От iNews.bg

Момичета започват да навлизат в пубертета от най-ранна детска възраст. За това алармират специалисти в репортаж от сутрешния блок "Добро утро, България!" по TV7.

Медиците установили, че деветгодишната Симона навлиза в преждевременно в пубертета. Причината за това е увеличение до 10 пъти над нормата на женския полов хормон естрадиол. Лекарите заключават, че хормонът се е завишил поради външни фактори, и по-специално – консумираната храна. Според майката на Симона причината за нейното състояние е именно консумацията на пилешко месо, съдържащо хормони.

Борислава Сапарева се видяла в чудо, когато преди три години забелязала, че 6-годишната й (тогава) дъщеря има подуване на гърдичките. Консултация с ендокринолог и поредица от медицински изследвания показват, че детето няма раково образование.

Освен завишения в пъти естрадиол, Симона се оплаквала от болки в коленете и костите. Костната система отговаряла на 8-годишно дете (т.е. изпреварила развитието си с 2 години). При прегледите било установено и двойно уголемение на матката, както и увеличен размер на единия яйчник.

Тогава получава съвет от лекуващия лекар да спрат приема на пилешко месо, заради вероятното съдържание на този хормона естрадиол в него.

Професор Милко Сираков, началник на Трета гинекологична клиника при УБ "Майчин дом", споделя, че в практиката си е срещал и други подобни случаи. Не били изключения случаите на 4-годишни момиченца, на които започват да им растат гърдите. Медиците, установили явлението, назначили проверка на хормоните. Резултатите показали високи нива на естрогените в кръвта, но не и на хипофизните хормони. Това означава, че пубертетът не е предизвикан от тялото. В случаи като тези, специалистите препоръчват радикална промяна на диетата – без пилешко месо.

Водещи

Най-четени