На Балканите ще си обменяме... органи 26.02 | 09:00

България ще инициира създаването на Балканска организация за обмен на органи

От Филипа Тодева

Създаване на балканска организация за обмен на органи е сред идеите на новия национален консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов. Пред БТА той коментира, че е провел разговори със свои колеги от други балкански страни и от Турция за създаването на такава организация. Тя ще бъде аналогична на "Евротрансплант", но ще работи предимно на територията на полуострова.

"Тогава времето за взимане и трансплантиране на даден орган ще се скъси многократно и успеваемостта ще е по-голяма, а при трансплантологията времето е много ценно", обясни проф. Спасов. Според него трябва да се обърне внимание и на това, че хората на Балканите имат сходен генофонд, различен от този в Скандинавието, и е логично приемствеността между сходен генотип да бъде по-голяма.

"Като национален консултант ще се опитам да убедя министър Таня Андреева, че това е нещо добро за България и да може да се подпише взаимоизгоден акт с Румъния, с Гърция, със Сърбия и т.н.", заяви проф. Спасов.

Той смята, че така ще се върне доверието в цялата система на здравеопазването, което беше загубено в последните години. "Три професии предлагат продукт, който се нарича "доверие" - банкери, политици и лекари", допълни проф. Любомир Спасов.

Водещи

Най-четени