На крачка сме от грипна епидемия 07.02 | 11:06

През следващата седмица ще стане ясно дали ще ни се размине, казва д-р Кунчев

От iNews.bg

България е на крачка от грипна епидемия, но засега тя ни се разминава. Какво обаче ще се случи в страната и дали ще има нови области, след Стара Загора, където ще бъдат достигнати епидемични стойности на заболеваемостта, ще стане ясно през идната седмица. Това обясни пред Нова ТВ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според него в Стара Загора вече бяха достигнати епидемични нива на грипа. В още няколко области в момента се наблюдава доста над средната за страната заболеваемост от грип. Затова засега още не може да се каже ще бъде ли обхваната страната от епидемия или не. "Има едно задържане на заболеваемостта, макар да сме свикнали болните бързо да се увеличават и после бързо да намаляват. За последните 2 седмици има нивата на заболеваемост в станата остават около 130-135 заболели на 10 хил души. Така че е много трудно да се прогнозира кога и дали и в други области ще се достигнат епидемични стойности”, обясни д-р Кунчев. Личното му мнение е, че през идната седмица епидемия от грип ще бъде обявена и в други области след Стара Загора, но засега той не може да каже кои ще бъдат те.

Д-р Кунчев съветва хората да не подценяват грипа и при наличие на първите симптоми веднага да се търси лекарска помощ. "Те са обичайни, свикнали сме с тях - висока температура, силна отпадналост, болки в ставите и мускулите, главоболие. Дори може в началото да няма хрема и кашлица, което е по-характерно за другите респираторни инфекции”, обяснява експертът. "Въпреки, че 90-95% от заболелите ще изкарат грипа без нужда от сериозна лекарска намеса и болнично лечение, има 2-3%, при които ще настъпят усложнения. Особено при децата. Затова съветът ми е да се търси лекарска помощ и да не опитваме самолечение”, категоричен е д-р Кунчев.

Завръщането на децата в училищата след ваканцията е възможно да повиши заболеваемостта от грип, предупреди още д-р Кунчев. Това, според него, може да доведе до достигане на още по-високи нива от наблюдаваните в момента. През следващата седмица ще стане ясно дали и някъде ще бъде обявена грипна ваканция.  "Отсъствията на учениците се следят чрез районните инспекторати. Ако бъдат достигнати липсващи 25-30% от учениците, това е ясен сигнал, че има голям шанс учебният процес да бъде прекъснат, тъй като той се нарушава автоматично, когато половината клас липсва”, обясни д-р Кунчев.

По отношение на учениците той съветва родителите на разболели се деца да бъдат отговорни и да не ги пускат на училище, на детска градина, на ясла. "Ако един ученик в стая с 20-30 деца кашля и киха, той неминуемо ще зарази поне още няколко от съучениците си”, казва експертът.

Водещи

Най-четени