На трапезата на българина липсват витамини 22.10 | 17:24

Хората у нас и в Румъния ядат най-малко плодове и зеленчуци в ЕС

От iNews.bg

На трапезата в българските домове има липса на витамини, които се получават от плодовете и зеленчуците. Това показват данните на Евростат. Според тях българите и румънците ядат най-малко растителна храна в ЕС. Положението със здравословното хранене във всички държави-членки не е розово, но у нас и в северната ни съседка е най-зле.

Трапезата на нашенеца обаче е с една идея по-здравословна от тази при румънците. Едва 4.4% от българите консумират необходимата доза от 0.5 кг плодове и зеленчуци на ден. В Румъния тази норма спазват едва 3.5 на сто от хората. Най-добро е положението при жителите на Великобритания, където 33.1% спазват препоръките за половин килограм плодове и зеленчуци на ден.

Макар да са много повече спрямо у нас и в Румъния, хората в ЕС също не се хранят особено здравословно. Едва 14.4% от гражданите на държавите-членки си доставят препоръчителната доза плодове и зеленчуци ежедневно. В същото време 34.4 на сто от европейците дори не консумират такива храни всеки ден, предаде КРОСС.

Стандартите на ЕС изискват човек да приема всеки ден минимум пет порции плодове и зеленчуци средно по 100 грама всяка. Освен че са хранителни, те помагат за предотвратяването на няколко вида болести като затлъстяване, диабет и някои видове рак. Но данните на европейската статистическа агенция доказват, че тези препоръки далеч не се следват стриктно.

Водещи

Най-четени