Наближава крайният срок за регистрация на билкови лекарства 06.02 | 10:40

Макар и природни, билковите лекарства не винаги са безопасни за потребителите

От iNews.bg

На 30 април 2011 година изтича седемгодишният преходен период за регистрация на някои традиционни билкови медицински продукти, припомнят от Европейската комисия (ЕК). Според разпоредбите всички лекарства, включително и билковите, трябва да имат разрешение за търговия на пазара в ЕС.

Билковите лекарства са природни, но това не означава автоматично, че те не крият рискове за потребителите. Някои билки могат да се окажат високо токсични, коментират чиновниците.

За да бъде защитено здравето на европейците и билковите лекарства вече ще подлежат на одобрения от фармацевтичните власти, които трябва да потвърдят тяхната безопасност, ефикасност и качество.

Все пак от Комисията отчитат специфичните особености на билковите продукти и са предвидили по-опростена процедура за достъп до пазара от тази на техните химически събратя. Например не са необходими дългогодишни тестове и изпитания, които са задължителни при пускането на ново химическо лекарство.

Билковите продукти ще бъдат пускани на пазара с "задоволителни данни" за това, че билковото лекарство не е опасно в препоръчаните дози.

Освен това в Директивата за билковите продукти е заложено, че те могат да бъдат представени и като хранителни добавки, ако не могат да бъдат описани като медицински средства. В тези случаи билковите продукти трябва да отговарят на изискванията, заложени в законите за хранителните продукти.

Водещи

Най-четени