Наблягайте на балансираната закуска 17.05 | 15:28

Закуската ни кара да се чувстваме добре, смята диетологът доц. Даниела Попова

От Кремена Бедерева

Балансираната закуската намалява риска от редица заболявания

Научно доказано е, че първото хранене за деня е най-важно. Около 25% от дневния прием на енергия трябва да се доставя от закуската.

"Закуската ни зарежда с полезна енергия, прави ни по-работоспособни и ни кара да се чувстваме добре”, коментира доц. Даниела Попова, Началник на Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ”.

Биологичният ни часовник изисква хранителен прием в сутрешните часове, който ще посрещне отделените на гладно храносмилателни сокове и ще донесе енергия за задвижване на всички метаболитни процеси, за да започнат активните дейности през деня.

"Това ще съответства на хормоналната активност и на заложената правилна регулация на всички органи и системи. Състоянието на глад и пропускането на закуската веднага предизвиква разстройство на физиологичните вериги и провокира нежелани метаболитни процеси за доставяне на енергия по неблагоприятни пътища и отделяне на глюкоза от разграждане на вътрешни структури”, обяснява още  пред здравния портал hospital доц. Попова.

Освен че не бива да се пропуска, е изключително важно и какви храни ще изберем за първото си хранене за деня. "Едни от най-полезните продукти са пълнозърнестите култури", категорична е доц. Попова. По думите й това, което ги прави изключително ценни, е богатото съдържание на фибри, витамини и антиоксиданти.

Повече от половината от калориите, които човек приема дневно, трябва да се набавят от въглехидрати - от 55 до 60% - като е препоръчително те да бъдат предимно от пълнозърнести култури. Така всички ценни съставки на зърното като зародишите и обвивките се запазват. В пълнозърнестото брашно се съдържат много фибри, витамини от групата В и много минерални соли.

Фибрите, които са основния компонент на зърнените култури, имат изключително полезно действие върху здравето. Те спомагат за изхвърляне на токсините от тялото, за намаляване на лошия и общия холестерол, следователно намаляват риска от сърдечно- съдови заболявания, както и нивата на кръвната захар. Те влияят благоприятно и върху предотвратяването на рак на дебелото черво и затлъстяване.

Освен тези свои предимства, като част от балансираната закуска пълнозърнестите култури зареждат организма с енергия и ни засищат за около 2-3 часа. Това, от своя страна, ни предпазва от междувременното похапване на "лоши” въглехидрати – сладкиши и тестени изделия, с които имаме навик да залъгваме глада си до времето на основното хранене.

Разбира се, за да е балансирана закуската ни и да доставя оптимално количество енергия, тя трябва да включва също плод и млечен продукт. Балансираната закуска трябва да доставя около една трета от дневната препоръчителна доза пълнозърнести култури.

В допълнение към всички предимства на закуската можем да добавим и, че когато не я пропускаме, тя намалява риска от пептична язва, гастрит, сърдечносъдови заболявания и диабет.

 

Водещи

Най-четени